Tanssiurheiluseura Botafogo ry – 30 vuotta 28.1.2019!

Seinäjoelle oli tarvetta perustaa 1980 – luvun lopussa oma tanssiseura. Seinäjoen nuorisotoimeen oli tullut työntekijä, Tuula Ilmonen-Jokinen, jolla oli tanssillista taustaa ja nuorisotoimessa oli syntynyt ajatus seuran perustamisesta ja tanssiharrastuksen aloittamisesta. Tavoitteena oli päästä mahdollisimman nopeasti sekä alueellisiin että valtakunnallisiin kilpailutoimintoihin mukaan. Apua seuran perustamisasioista saatiin Jyväskylästä, Tuulan kasvattiseurasta ja sen puheenjohtajalta Kaarlo Kytökorvelta. Kaarlon päivänä 28.1.1989 pidettiin Botafogon perustava kokous Kasperitalon nuorisotiloissa, johon osallistui 22 henkilöä Liisa Kukkulan ollessa puheenjohtajana sekä Timo Myllärin sihteerinä. Eli Seinäjoen kaupungilla on ollut suuri osuus Botafogon synnyssä. Kaarlo Kytökorpi esitteli tanssiseuran toimintamahdollisuuksia ja – periaatteita, keskusjärjestöön kuulumista sekä toimintaa ohjaavia amatöörisääntöjä. Alustuksen pohjalta syntyi vilkas keskustelu tanssiin liittyvistä asioista. Keskustelun pohjalta kokous päätti yksimielisesti perustaa tanssiseuran Seinäjoelle.
Uudelle seuralle piti keksiä nimi. Useita ehdotuksia tehtiin. Eniten kannatusta saivat Botafogo, Rytmi ja Lattarit, joiden kesken suoritettiin äänestys. Äänestyksen tuloksena eniten ääniä sai Botafogo, joka on samban askelkuvio.  Uuden seuran johtokuntaan valittiin Liisa Kukkula puheenjohtajaksi sekä jäseniksi Tuula Ilmonen-Jokinen, Vesa Mäkelä, Matti Orava, Elina Salmenkangas, Jukka Väisänen, Liisa Katila ja Mikko Huuskonen. Osa tästä porukasta on vielä seuran toiminnassa mukana.Seuran logon on suunnitellut Tuula Ilmonen-Jokinen.
Jo ensimmäisen toimintavuoden aikana seurasta osallistuttiin C-valmentajakoulutukseen, jolloin uusia ryhmiä voitiin perustaa lisää. Seurasta osallistuttiin ensimmäisiin kilpailuihin 24.2.1990 Teuvalla. Kilpailussa oli seurasta kaksi aikuista paria.  Vielä saman kevään aikana osallistui sekä aikuis- että lapsipareja neljään eri kilpailuun. Alusta alkaen seuraa on tehty tunnetuksi osallistumalla erilaisiin tapahtumiin sekä järjestämällä erilaisia tanssikursseja. Seuran ensimmäisenä vuotena järjestettiin Lambada -kursseja, joihin oli runsaasti väkeä tulossa. Lambada oli muotitanssi 1980-luvun lopussa. 1990 -luvun puolella eräs muotitanssi oli salsa ja Botafogo järjesti salsakurssin 1997. Seuralla oli vuosina 1994-1995 rock’n roll – ryhmä, joka vetäjien puutteen takia jouduttiin lopettamaan.
Tangomarkkinat ovat olleet Seinäjoen tapahtuma jo hyvin pitkään. Botafogolaiset tanssijat ovat osallistuneet tangokulkueeseen alusta alkaen. Seuran tanssijat ovat käyneet myös ulkomaisissa kilpailuissa. Seuran lapsipari Reko Puska – Tiia Tahvanainen osallistuivat tanssikilpailuihin Puolassa 1996, sekä Anssi Ala-Luoma – Marika Jalonen osallistuivat Blackpoolin kilpailuihin sekä parina että Suomen lapsijoukkueen jäsenenä vuonna 2000. Myöhempinä vuosina senioripari Markku ja Maria Niemelä osallistuivat useisiin ulkomaisiin kilpailuihin mm. Irlannissa ja Saksassa.
 Vuonna 2016 seura järjesti marraskuussa seuran historian ensimmäiset GP-kilpailut Seinäjoen urheilutalolla. Kisojen järjestelyihin olivat niin kilpailijat, yleisö kuin Suomen tanssiurheiluliittokin tyytyväisiä. Seuraa kehotettiinkin hakemaan mm. SM-kisoja. Vuosille 2018-2019 on Botafogo ry hakenut useita SM- ja GP -tason kilpailuja. Vuonna 2019 täyttää tanssiurheiluseura Botafogo ry tasan 30 vuotta tammikuun 28 päivä.
Seuran jäsenmäärä on hiljalleen kasvanut. Vuonna 1990 seurassa oli jäseniä 100 ja vuonna 2008 jopa 224 jäsentä, jonka jälkeen aktiivisen jäsenistön määrä on vakiintunut reiluksi 100 henkilöksi. Seuran puheenjohtajina ovat toimineet Liisa Kukkola, Vesa Mäkelä, Matti Orava, Matti Arvola, Jorma Haanpää, Pentti Kankaanpää, Markku Niemelä, Arja Ala-Luoma, Päivi Kiviranta, Tatu Hirvilammi, Tarja Perälä (ent.Torikka), Tarja Ahvenniemi, Mauno Mannila, Marjo Patana, Päivi Hernesniemi, Marisa Aravena-Kivistö sekä Kirsi Kinnunen. Vuodesta 2019 puheenjohtajana on toiminut Marko Mäntyniemi.
%d bloggaajaa tykkää tästä: